3D az oktatásban az Új Széchenyi Terv támogatásával

 

USZT_logo_big_rgb

A projekt neve: 3D az oktatásban

Projekt azonosító szám: EUREKA_HU_12-1-2012-0022

A támogatás összege: 67.089.848 Ft

Kedvezményezettek: Hung R&D Nonprofit Kft. és a Leonar3Do International Zrt.

A projektünk eredményeként kifejlesztésre kerültek azon megoldások, amelyek segítségével bonyolult tananyagok átadása válik lehetővé gyorsabban, hatékonyabban és olcsóbban a hallgatóság számára. A projektben, a terveknek megfelelően kifejlesztettük azokat a műszaki oktatási szoftver termékeket, amelyeket partner szervezeteinknél, konferenciákon teszteltünk, mutattunk be több ízben. A projekt során több egyeztetést és fejlesztési próbálkozást követően jutottunk el a Unity fejlesztői környezethet. A Leonar3Do, a Unity engine és a kettőt összekötő, korábban kifejlesztett plug-in segítségével fejlesztettük ki az elektronikai és gépészeti oktató szoftvereket.

Mindkét szoftverre igaz, hogy háromdimenziós, virtuális valóság eszközök használatával az oktatás élménnyé válik a diákok számára, amely növeli a tananyag megjegyzésének képességét, vagyis az oktatás hatékonyságát. Mindezek mellett költségmegtakarítást jelent az iskoláknak, jelen esetben a műszaki oktatás területén, mivel az elektronikai kísérletekhez szükséges alkatrészekből, forrasztáshoz szükséges anyagokból, gépészeti területen a gépek felépítéshez szükséges alkatrészekből kevesebbet kell az iskolának beszereznie, folyamatosan pótolnia.

Az elektronikai oktató szoftverrel virtuálisan szimulált eszközök és alkatrészek segítségével sajátíthatják el a diákok a forrasztás, elektrotechnikai szerelés képességét. Ezen túlmenően különböző feladatokat, leckéket lehet végrehajtani, megtanulni a szoftver segítségével.

A gépészeti szoftverrel a gépek működését és azok összeszerelését szimuláljuk virtuális, háromdimenziós környezetben. A diákok elsajátíthatják a különböző gépészeti berendezések működését, ill. megtanulhatják azok összeszerelését és szétszedését.

A projekt másik célját a GeoGebra Austria Instituttal együttműködve valósítottuk meg, melynek eredményeként elkészült a GeoGebra szoftvernek az a verziója, amely kompatibilis a Leonar3Do platformmal. Ez a fejlesztés komoly perspektívát jelent a projekt együttműködő partnerei részére és az oktatási piac számára a jövőben. Infoblokk3_altalanos_egyes